UEFAs økonomisk Fair Play-regel skal begrænse fodboldens rigmænd

I denne artikel kigger vi lidt på et fænomen, som for alvor vandt frem i 2003, da russiske Roman Avbramovich købt den dengang falleret engelske storklub Chelsea FC. Fænomenet der her er tale om er rigmænd og fodbold.

I det seneste årti har flere og flere rigmænd købt sig ind i fodboldverdenen igennem et ejerskab af en fodbold klub. Man ser det næsten i alle europæiske ligaer, at der minimum er en klub, som er ejet af en rigmand. Mange har udtrykt bekymring over tendensen, da man på sigt frygter at udviklingen kan dræbe både spændingen og ikke mindst de lidt mindre klubber, rundt om i de ligaer hvor det finder sted.

Den største bekymring er skævvridningen af konkurrencen. Hvis man ser på klubber som Chelsea, Paris Saint Germain, Manchester City m.fl. så har disse klubber brugt helt astronomiske summer på at købe de bedste spillere i verden, det har betyder blodrøde regnskaber, som normalvis ville have sænket en hver anden klub, betydet konkurs og farvel og tak til topfodbold. Men det er ikke bare det at de har råd til at købe mange og dyre spillere, de er også med til at presse lønningsniveauet op i et niveau, hvor kun meget få klubber kan være med, og dette betyder at de mindre klubber, får svært ved at finde spillere, som de kan aflønne uden at “sprænge banken”.

 

UEFA ønsker økonomisk Fair Play

Heldigvis har UEFA (Det Europæiske Fodbold Forbund) indført det de kalder “Financiel Fair Play” som skal sikre at klubberne ikke må bruge flere penge på spillere end de reelt har råd til, det vil sige at klubberne kan ikke bare gå ud over generere et kæmpe underskud på flere hundrede millioner uden det har konsekvenser for klubbens bedste hold. Konsekvenserne er mange og kan være alt fra bøder, udelukning af europæiske klubturneringer samt pointstraffe i den hjemlige turngering.

Udover reglen om financial fair play, er der også lavet en regel, for at sikre de største klubber ikke bare går ud og køber et helt hold, der betyder at de klubber som spiller europæisk, skal have et vist antal spillere med af egen avl. Det har betydet at fokus på at sikre sig et stærkt ungdomsarbejde igennem dytige trænere er intensiveret massivt. Det har dog også ført til en anden skyggeside i fodboldens verden, nemlig at flere og flere børn, som udviser et ekstraordinært talent for fodbold, bliver jagtet vildt i en meget tidlig alder, nogen helt ned til de kun er 7-8 år.

 

Rigmænd i dansk fodbold

I den danske liga har vi også oplevet at rigmændene gør deres indtog. I slutningen af 2013 overtog Jan Bech Andersen styringen i Brøndby IF og i den efterfølgende sommers transfer vindue hentede han Daniel Agger til klubben fra Liverpool, en transfer Brøndby normal vis aldrig var kommet i nærheden af, men fordi Jan Bech Andersen spillede med sin økonomiske muskler kunne det lade sig gøre.

Det samme i FC Midtjylland, som er blevet overtaget af engelske Matthew Benham, der i øvrigt også ejer den engelske championship klub Brentford United. Benham har sikret midtjyderne finansielt og samtidig opgraderet deres rekrutterings system kraftigt samt givet dem den økonomiske frihed til at hente spillere til klubben, som måske normalt ville ligge en hylde over det de ellers ville have kunne få på markedet. FC Midtjylland vandt det danske mesterskab for første gang nogensinde i deres historie i 14/15 sæsonen.